Türkiye genelinde çok sevilen ve yetiştirilen vişne fidanları soğuk hava koşullarına dayanıklı kolayca yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Vişne fidanlarının Latince adı “Prunus cerasus” dur. Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, temmuz aylarına doğru bolca meyve verir. Kökeni Gülgiller(Rosaceae)den familyasından gelen, kiraza benzeyen ve tadı mayhoş olan meyveler veren bir bitki türüdür. Mayhoş tadıyla, insanı cezbeden kırmızı rengiyle, vitamin ve mineral deposuyla dünya yemeklerinden, çok sevilen tatlılara kadar herkes tarafından kullanılıp tüketilen vişne, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir.
Vişne Fidanının Özellikleri
Vişne ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirebilir ve pazarlanabilir. Ortalama 4-5 yaşında verime geçen vişneler, tam ve ekonomik olarak verime geçmeleri 8-10 yılı bulur. Ekonomik ömrü ise 20-25 yıldır. Ilıman iklimlerde çok iyi verim vermeleriyle beraber iklim değişikliklerine iyi adapte olma özelliği sayesinde çok soğuk ve sıcak havalara çok iyi dayanabilir. Bu özelliği sayesinde fidan yetiştiren insanlar için çok tercih edilen bir fidan türüdür.
Vişnelerin fidanlarının meyveleri bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renktedir. Dalları ince, yay şeklinde ve sarkıktır. Vişne hoş mayhoş tadıyla meyve suyu, meyve şurubu, reçel, komposto ve likörlerin vazgeçilmez meyvesidir. Ayrıca kurutularak da tüketilebilir.
Kütahya Vişne Fidanı
Ülkemizde en çok üretilen vişne fidanı çeşitlerinden birisi de Kütahya Vişne Fidanı’dır. Kütahya vişne fidanı, ağaçları yarı dik taç oluşturan ve çok verimli bir fidan türüdür. Kütahya vişne fidanının meyveleri uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivri, koyu morumsu-şarabi renkli ve ince kabuklu, bol sulu ve çok iyi kalitedir. Fidanları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmazlar. Besin değeri açısından oldukça yüksek ve yetiştirmesi çok tercih edilen bir üründür.
Vişne Fidanı Nasıl Dikilir?
Vişne fidanları çoğu iklim koşullarında çok iyi adapte olma yeteneği gösterirler fakat bazı dönem ve koşullara oldukça dikkat edilmesi gerekilir. Ayrıca iyi toprak, konumlandırma ve hava koşullarında maksimum verim gösterirler. Dikimi, yetiştirmesi ve bakımı oldukça kolay olan vişne fidanlarını dikerken nelere dikkat edeceğimize gelin yakından inceleyelim:
- Vişne fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilebilir. Bu dikim işlemi de fidanlar uyanmadan Nisan ayının ikinci haftasına kadar devam edebilir. Bu dönemler, toprağın nem dengesinin ve sıcaklığının vişne fidanının kök salması için ideal olduğu dönemlerdir.
- Vişne fidanı, güneş ışığını sever. Bu yüzden vişne fidanınızı, günde en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığı alabileceği bir yere dikmek daha verimli olacaktır. Ayrıca rüzgarın zarar verebileceği çok açık alanlardan kaçınmak da önemlidir.
- Dikim alana büyük bir çukur açmak vişne fidanlarınız için sağlıklı olacaktır. 40-50 cmlik bir çukur yeterli olacaktır. Vişne fidanlarının kökleri yumuşak ve toprakta çok ilerlediği için toprakta rahat bir alan oluşturmak vişne fidanlarınız için daha sağlıklı olacaktır.
- Vişne fidanı genel olarak kuru, kireçli ve kumlu topraklarda yetişir. Mahlep anacı kullanılan vişne fidanının kuraklığa karşı dayanıklılığı da artar. Bu yüzden toprağınızı zenginleştirmek önemlidir.
- Toprağınızın drenajının iyi olduğunu kontrol ettiriniz.
- Vişne fidanlarınızın aşı noktası topraktan 2-3 cm yukarda olacak şekilde dikmeye özen gösteriniz.
- Dikim yapacağınız alan geniş işe vişne fidanlarınızı 3-4 metre aralıklarla dikebilirsiniz. Bu aralık vişne fidanlarınızın yeterli güneş almasını sağlar ve hava sirkülasyonunu arttırarak hastalık riskini azaltır.
- Daha fazla bilgi için Fidan Dikimi ve Bakımı, Fidan Dikimi Aşamaları, Fidan Dikimi Ne Zaman Yapılır? bloglarımızı da incelemeyi unutmayın.
Vişne Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Türkiye’de en çok Ege Bölgesi, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen vişne fidanları farklı hava koşullarında rahatlıkla yetiştirebileceğiniz ve uygun şekilde yetiştirirseniz maksimum verimi alacağınız bir bitki türüdür. Ayrıca doğru yetiştirmeyle sahip olacağınız meyveler daha sulu ve lezzetli olacaktır. O zaman gelin vişne fidanlarımızı nasıl yetiştireceğimize göz atalım:
- Kütahya şartlarında rahatlıkla yetiştirebileceğiniz vişne fidanlarınızda dikkat etmeniz gerekn nokta çiçekleridir. Çiçek tomurcukları -2°C’ye dayanabilmektedir fakat açmış çiçekler 2°C’de donmaktadır. Uygun koşulları sağlamak elde edeceğiniz vişneleriniz için önemlidir.
- Vişne fidanları tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
- Vişne fidanları suyu çok sever bu yüzden bu yüzden bol yağışlı bölgelerde daha iyi yetişir.
- Vişne, iyi drenajlı toprakları tercih eder. Ağır killi topraklar yerine, organik maddece zengin, humuslu ve iyi drenajlı bir toprakta daha sağlıklı büyür.
- Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır. Sulama sırasında aşırı sudan ve sulama suyunun ağacın gövdesine değmesinden kaçınılmalıdır. Genç fidanlar daha çok sulanmalıdır. Haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır.
- Fidanın ilk yılında, azotça zengin bir gübre kullanılabilir. İlerleyen yıllarda, ilkbaharda meyve oluşumu başlamadan önce dengeli bir gübreleme yapılmalıdır. Eğer toprakta belirgin bir mineral eksikliği gözlemlenirse, bu eksikliklere yönelik özel gübrelerle takviye yapılabilir.
Vişne Fidanı Ne zaman ve Nasıl Budanır?
Vişne fidanı, hem verimliliği artırmak hem de ağacın sağlığını korumak için düzenli olarak budanmalıdır. Genç fidanlarda, şekil almasını sağlamak için ilkbaharda budama yapabilirsiniz. Ağaç formuna ulaştığında ise genel olarak vişne ağaçları kışın dinlenme dönemindedir. Bu yüzden de vişne ağaçlarının budamasını havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılabilirsiniz. Ayrıca, Ege ve Akdeniz kıyılarında kışın çok sert geçmediği zamanlarda vişne ağacının budaması da yapılabilir.
Budama bitkinin hava sirkülasyonu için çok önemlidir ve dallar için oldukça sağlıklı bir işlemdir. Yanlış yapılması halinde vişne fidanlarının dallarına zarar verebilirsiniz. Bu yüzden, doğru budama yapmayı öğrenmek vişne fidanlarınız için büyük bir önem taşır. Doğru budalama için vişne ağacınızın yukarıya ok gibi çıkan dallarını kesmeli, tepeden bakınca ortasında ana gövde görünecek şekilde orta dallarını budamalısınız. Bu sayede çeşitli hastalıkların da önüne geçmiş olursunuz
Vişne Fidanının Hastalıkları
Vişne ağacının bakımı uygun şartlarda yapılmadığı takdirde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Yaprak biti, örümcek akarı ve kabuklu bit, vişnenin sık karşılaştığı zararlılardandır. Mantar bazlı hastalıklara karşı dikkatli olunmalı ve ilk belirtilerde müdahale edilmelidir. Kimyasal müdahaleye gerek kalmadan zararlıları kontrol altında tutmak için biyolojik mücadele yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için bilgi için bizimle iletişime geçin ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın.